Zaodetý Kristom (základ preložený z kázne Paula Washera, Clothed with Christ)

Galatským 3:
26  Lebo všetci sme synmi Božími skrze vieru v Kristu Ježišovi.
27  Lebo všetci, ktorí ste pokrstení v Krista, Krista ste obliekli.
28  Niet Žida ani Gréka; niet sluhu ani slobodného; niet muža ani ženy, lebo vy všetci ste jedno v Kristu Ježišovi.

Keď nevidíme, nezakušujeme  moc Božiu v našich životoch, uchyľujeme sa k dodržiavaniu  pravidiel , zákonov  a pretože robíme to a nerobíme tamto, myslíme si, že nás to robí duchovnými, ale skutočným znakom našej duchovnosti je to, ako je cítiť vôňu a vidieť život Ježiša Krista v našich životoch, to, či skutočne Kristus žije v nás v každej oblasti nášho života.
Teda to, či úspešne kráčame s Kristom neurčuje to, či dobre dokážme kázať Slovo, či nejako slúžiť, alebo či zažívame veľké Božie veci, ale môžeme to vidieť v tom, či je vôňa Ježiša Krista prítomná v našich životoch, potrebujeme si uvedomiť, že je to láska, ktorú máme k bratom a sestrám.
Naši najbližší určujú to, ako sme odetí Kristom, bratia, vaše manželky, sestry- vaši manželia, deti, tí, ktorí  sú najviac okolo nás... pretože navonok sa môžeme zdať duchovní, naša služba sa môže zdať úspešná...každý môže kázať...ale byť ako Ježiš Kristus...to je otázka aj môjho života...a vyznávam vám, že keď hľadím do zrkadla Božieho slova, mnohokrát nevidím Ježiša Krista vo mne.
Otázka nad ktorou by sme sa mali dnes i každý deň zamyslieť je:  Podobám sa obrazu Ježiša Krista?
To, čo nám Boh prikazuje a po čom túži, je aby sme boli ako Jeho Syn a to je všetko! A poviem Vám, je to dostačujúce.
Čo to teda znamená byť odetý Kristom? Pozrime sa do Biblie,
Vy STE soľou zeme; keby soľ ztratila svoju slanosť, čím sa osolí? Na nič viacej sa nehodí, len aby bola von vyhodená a pošliapaná od ľudí.
Matúš 5:13
Ježiš nehovorí- budeme soľou n-i-e-k-e-d-y, alebo že by sme mali konať  ako soľ  zeme, ale my SME soľou...Nie je to príkaz pre Kresťana stať sa soľou...v dnešnej dobe sa viac staráme o to, ako čo robíme a nie o to, kto som JA, kým sme. Môžeme vyzerať oveľa duchovnejšie pred ľudmi ako v skutočnosti sme...preto ide viac o to, kto sme ako o to, čo robíme.
Sme soľou zeme, čo to teda znamená? Na mnohých miestach Písma nás náš Pán vystríha a napomína byť opatrnými. Tu sa nám zdá, že Pán nás napomína aby sme ako soľ zeme niečo robili.. musíme byť tými, ktorí ovplyvňujú svet okolo seba, musíme robiť to a hento.. Ale nemyslím si, že Božie Slovo na tomto mieste hovorí práve o tomto...možno áno, ak sa vytrhne z kontextu...ale tento verš hovorí o určitých vlastnostiach soli- soľ má svoje konkrétne vlastnosti, ktoré keby sme vzali, tak by soľ nebola soľou. Čo nám tu Ježiš hovorí...Sú určité konkrétne vlastnosti, ktoré Kresťana robia Kresťanom a ktoré nemôžu byť odňaté. Tak na mieste je určite otázka: Ktoré sú tie nevyhnutné vlastnosti, ktoré nás robia Kresťanmi? Nie robenie kresťanských vecí, ale ktoré sú tie nevyhnutné prvky bytia Kresťanom...Toto nieje o tom, ako sme sa stali Kresťanmi, Kresťanmi sme sa stali skrze vieru v Ježiša Krista, ale keď sme už raz Kresťanmi, o čom to v skutočnosti je?? Čo Boh v skutočnosti chce od nás?
Matúš 5:
3 „Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo.  Lk 6:20; 4 Blahoslavení plačúci, lebo oni budú potešení.  Lk 6:21; 5 Blahoslavení tichí, lebo oni budú dedičmi zeme.  Ž 37:11; 6 Blahoslavení lační a smädní po spravodlivosti, lebo oni budú nasýtení.  Iz 55:1; 7 Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo.  8 Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha.  Ž 15:2; Ž 24:4; Hebr 12:14; 9 Blahoslavení tí, čo šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi.  10 Blahoslavení prenasledovaní pre spravodlivosť, lebo ich je nebeské kráľovstvo.  2Kor 4:10; 2Tim 2:12; 1Pt 3:14;
Práve som opísal odetie a vôňu Ježiša Krista. Jeho zákonom je : Milujte sa navzájom tak ako aj vás Kristus miloval, keď zomieral na kríži za nás. To je dôvod, prečo sa niektorí ľudia radšej vrátia k dodržiavaniu zákona, k povrchnému, tradičnému, neživému Kresťanstvu...
Poďme si priblížiť niektoré z týchto charakteristík. Čo to v skutočnosti znamená ,,požehnaní-alebo blahoslavení, alebo tiež šťastní...Je ťažké nájsť presnú definíciu tohto slova...Blahoslavený znamená asi toľko, keď sa Boh na Teba pozerá s potešením. Blahoslavenosť je Božia PRIAZEŇ ,môžme si predstaviť ako otec hovorí svojmu malému synčekovi: toto je môj syn! som spokojný, mám z neho radosť! Čo môže byť vzácnejšie ako ked sa Boh na Teba pozerá so spokojnosťou a žiariacou Tvárou? Je to viac ako všetko bohatstvo sveta, ktoré je dočasné.
Blahoslavení  chudobní duchom...pozrime sa do Písma.
 (Iz 66:1-2)
Toto hovorí Pán: „Nebesá sú mojím trónom a zem podnožou mojich nôh. Aký je to dom, čo mi postavíte? Aké miesto pre môj odpočinok?
Veď toto všetko spravila moja ruka i stalo sa to všetko – hovorí Pán. A na takéhoto zhliadnem: na pokorného a zroneného duchom a ktorý sa trasie pred mojimi slovami.

Byť chudobný...myslím, že to nieje veľmi populárne slovo v dnešnej dobe. Ale tí, čo sú chudobní duchom, tých je kráľovstvo nebeské...tých, ktorí si uvedomujú a žijú v úplnej závislosti na Božej milosti-sú toho postoja srdca: Bez Boha nemôžem ani dýchať, bez Neho ani krok..aj bitie môjho srdca je závislé na Jeho moci...že bez Neho nič nie som...ked sme uverili v Ježiša Krista, uvedomovali sme si tieto veci, časom akoby sme ale nadobúdali predstavu, že môžeme svoj život riadiť aj bez Neho. Ale Boh hľadá pokorných ľudí zronených duchom, ktorý majú rešpekt pred Jeho slovom.
Blahoslavení plačúci? Verím, že Pán tu hovorí o ľudoch, ktorí sú citliví na hriech v ich živote...ktorí dokážu plakať nad tým, aký biedni sú pred Svätým Bohom Blahoslavení plačúci niesú ako ľudia so srdcom ako skala, ktorí sa tvária, že sa ich nič netýka... Mám na vás jednu otázku, kedy naposledy ste plakali nad svojím hriechom?

Chcel by som vás povzbudiť do života zaodetého Ježišom Kristom, učme sa od Neho, On je naším Majstrom, napodobňujme Ho ako milované a poslušné dietky vo všetkom. Hlavne v modlitbe, láske k blížnym a vzťahu s Otcom a bude z nás cítiť vôňu Kristovu.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dovolenka v karavane na ostrove Murter

Biblické štúdium - Vychvátenie a 2. Príchod Pána Ježiša Krista

Biblický pohľad na Halloween (prednáška)