Biblický pohľad na Halloween (prednáška)





Požehnaný večer vám prajem všetkým!
Dnes budem hovoriť o jednej veci, ktorá sa nás ako Kresťanov osobne týka. Kto si skúsi tipnúť o čom budem práve dnes hovoriť? Dám vám ľahšiu otázku: Aký je dnes deň, ktorý si dnes celý západný svet pripomína? Možno na Slovensku nie je až tak rozvinuté oslavovanie Halloweenu, ale môžeme vidieť ako sa to postupne každým rokov viac dostáva do slovenských domácností.
V televízii, alebo aj naživo môžeme vidieť nadšené deti preoblečené za bosorky, pirátov, démonov, duchov, Drakulov a iné príšery. A tieto deti prechádzajú po svojich dedinách a mestách, chodia od domu k domu a kričia: "Trick or Treat", čo znamená:
"Obdarujte nás, lebo vám niečo vyvedieme". Taktiež majú v škole párty, alebo si domov volajú priateľov, kde si hovoria príbehy o duchoch, smrtkách, bosorkách, alebo podivných ľuďoch a pripravia si ozdobené vyrezané tekvice. Častým zvykom je piecť koláče s halloweenskou tematikou. Obchody sú plné masiek a kostýmov a je jasné, že je s tým spojený obrovský bussiness, ktorý sa radí na druhé miesto hneď za Vianocami. Toto je všetko pozlátka niečoho, čo je vo svojom vnútri temné a skazené. Pozrieme sa spoločne na duchovnú stránku a pozadie tohto dňa.
Teda ide o HALLOWEEN. Túto prednášku, alebo vyučovanie som nazval: Halloween – Len nevinná zábava, alebo skutočné nebezpečenstvo?
Viac ako pred sto rokmi jeden známy holandský teológ Herman Bavinck predpovedal, že svet v 20 storočí bude čeliť gigantickému konfliktu duchov. A jeho predpoveď sa ukázala byť ešte veľmi slabým odvarom toho čo sa dialo v 20. storočí a čo pokračuje aj v 21...
Halloween. Odkiaľ pochádza názov?
Z Wikipedie môžeme vyčítať, že
pôvodný názov Halloween je skratka z anglického Halloweenen (doslovný preklad: predvečer všetkých svätých). Halloween je pôvodne pohanský (keltský) sviatok Samhain - pohanský nový rok (koniec pohanského roka). Možno sa stretnúť aj s názvom predvečer sviatku všetkých svätých. Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice, vo vnútri ktorých je sviečka, ďalej čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby, ktoré prevládajú sú červená, žltá, oranžová a čierna.



Teraz sa pozrieme na to, že Halloween je pohanský sviatok, ktorým ľudia oslavujú smrť. Je to deň OSLAVY SMRTI.
Aby sme pochopili všetky praktiky, ktoré ľudia robia na Halloween a ich nebezpečenstvo, musíme sa pozrieť na jeho korene, aká je teda história samotného halloweenu?



História Halloweenu
Halloween je "náboženský deň", ale NIE je to kresťanský deň, alebo sviatok.. Tom Sanguinet, bývalý najvyšší kňaz v Keltickej tradícii Wicca (witchcraft) povedal: "Moderný sviatok, ktorý voláme Halloween, má svoj pôvod v splne mesiaca, ktorý je najbližší 1.novembru, ktorý je novým rokom bosoriek. Bol to čas, kedy sa "duchovia (démoni) dostali na vrchol svojej moci a vracali sa na planétu zem." Vo svojom výroku pokračuje: "Halloween je čiste a absolútne zlej podstaty a nie je tu absolútne nič, čo by niekedy malo alebo bude mať spoločné alebo spojiteľné s Pánom Ježišom."
Pôvod Halloweenu je v keltickom festivale Samhain, pána smrti a zlých duchov. Dávno pred Kristom (minimálne 400 rokov), Druidi v Británii, Írsku, Škótsku, Francúzsku, Nemecku a v iných keltických krajinách oslavovali koniec leta tým, že prinášali obete Samhainovi. Kelti považovali 1.november za deň smrti, pretože padalo lístie, začínalo sa ochladzovať a klesali teploty. Verili, že Muck Olla, ich boh slnka strácal silu a Samhain, pán smrti získaval nad ním moc. Ďalej verili, že 31.októbra Samhain zhromaždil duchov všetkých, ktorí zomreli počas predchádzajúceho roka. Týmto duchom bolo určené, že počas predchádzajúceho roka mali prebývať v telách zvierat, ako trest za svoje zlé skutky. Mali dovolené, že sa môžu vrátiť do svojich pôvodných domovov, aby navštívili žijúcich ľudí počas večera (31.okt.), cez sviatok Samhaina. Druidskí kňazi viedli ľudí k diabolským uctievacím ceremóniám, v ktorých boli prinášané obete z koní, mačiek, čiernych oviec, kráv a ľudí. Tieto obete boli dané na záprah a spálené k smrti. Toto sa dialo, aby upokojili Samhaina a aby im duchovia neubližovali.




Je úplne jasné, že HALLOWEEN BOL VŽDY OSLAVOU SMRTI.
Ako získavali tieto obete? Druidskí kňazi a ľudia chodili od domu k domu a žiadali vykŕmený dobytok, čierne ovce a ľudí. Tým ktorí im darovali, sľúbili úspech a tí, ktorí im odmietli dať, boli prekliati a zastrašovaní. To bolo ako pre všetkých "putujúcich duchov", ktorí boli hladní. Keď im niekto dal niečo na občerstvenie, tak toho neprekliali, alebo nepríjemne neprekvapili. Odtiaľ máme pôvod "Trick or Treat", Obdarujte nás, lebo vám niečo vyvedieme. "Trick or Treat je znovu uskutočnením druidských praktík. Sladkosť nahradila pôvodne ľudské obete, ale stále zostali uspokojením nenásytných zlých duchov. Tradičnou rekciou tých, ktorým nič nedali je to, že im niečo vyvedú zlé. Keď dáte Halloweenovú sladkosť, v skutočnosti prinášate obeť falošným bohom. Tým sa zúčastňujete na modloslužbe." hovorí tento bývalý najvyšší kňaz Wicca, Tom Sanguinet.



Okultista Anton LaVey, ktorý je považovaný za zakladateľa Cirkvi Satanovej a ktorý napísal satanistickú bibliu tvrdí, že Samhain – Halloween je tretím najdôležitejším dňom satanistického kalendára. Podľa tohto kalendára je toto deň pre ľudské obete, a tiež kedy sa okultisti pokúšajú prelomiť hranicu medzi naším svetom a podsvetím krvavými a sexuálnymi rituálmi. LaVey tiež povedal: "Teším sa, že kresťanskí rodičia dovolia svojim deťom uctievať diabla aspoň jeden večer v roku".




Vedeli ste, že dokonca vyrezané tekvice majú pôvod v týchto pohanských praktikách? V knihe "Occult Conceit (okultná namyslenosť)" hovorí autor na strane 190: "Tekvica so sviečkou je znakom, ktorý slúži, ako označenie tých fariem a domov, ktoré sympatizujú so Satanistami a žiadajú o zmilovanie, keď sa začne diať pohroma noci (trick or treat)." Svetová knižná encyklopédia hovorí: "Na prvý pohľad zdajúca sa nevinná tekvica so zapálenou sviečkou s vyrezanou tvárou je pôvodným symbolom prekliatej duše."
A čo OBLEČENIE? Tiež súvisia so strašnými druidskými rituálmi smrti. Ako ľudia a zvieratá kričali v agónni počas spaľovania, pozorovatelia boli poobliekaní v kostýmoch vyrobených z koží zvierat a hláv. Tancovali, preháňali sa a vyskakovali cez plamene ohňa v nádeji, že odoženú zlých duchov.



Hrdinovia Halloweenu
Napríklad DRAKULA. Viete o tom, že to bola skutočná osoba? Žil v rokoch od 1431 do 1476. Počas svojho šesť ročného panovania bol zodpovedný za 100 000 nemilosrdných masakrov mužov, žien a detí tými najhroznejšími spôsobmi. Vymyslel a uskutočňoval plán, aby sa jeho krajina zbavila bremena všetkých žobrákov, postihnutých, chorých a starých ľudí. Pozval ich na hostiny do jedného zo svojich palácov. Dobre ich nasýtil a opil. Potom sa ich opýtal: "Chcete žiť bez starostí, aby vám nič nechýbalo na tomto svete?" Oni zakričali:" Áno!" Drakula potom prikázal, aby strážili východy paláca a dal ho zapáliť. Nikto nemohol uniknúť. Brutálne nechával tisíce ľudí nabodávať na koly, preto sa nazýva aj Vlad Nabodávač... A teraz si predstavte Kristovho služobníka, ktorý má byť svetlom sveta a soľou zeme, že sa v jeden deň roka prezlečie za drakulu, zombieho, alebo čarodejníka... Je to úplne nepredstaviteľné. Halloween všetkými možnými spôsobmi podporuje násilie, vraždy a čarodejníctvo.
Iní hrdinovia Halloweenu nie sú o nič lepší. Nemohli by ste oslavovať Halloween bez BOSORKY. Najstaršia známa americká kresba bosorky je datovaná ešte z obdobia pred Kolumbom. Maľby predstavujú pohanské bohyne, ktoré sú holé, na hlave majú vysoký klobúk a jazdia na metle.
Tam kde je veštectvo, spolu s ním je nahota, paranormálne javy, obrovská nemorálnosť a okultné praktiky. O tom hovorí napríklad kniha Deuteronomium 18: 9 Keď prídeš do krajiny, ktorú ti dáva Hospodin, tvoj Boh, nenapodobňuj ohavnosti miestnych národov. 10 Nech nie je medzi vami nikto, kto by syna alebo dcéru previedol cez oheň: ani veštec zaoberajúci sa veštbami, ani vykladač znamení, ani hádač, ani čarodejník, 11 ani zaklínač, ani vyvolávač duchov, ani veštec, ani ten, čo by sa vypytoval duchov mŕtvych.12 Každý totiž, kto koná tieto veci, je Hospodinovi ohavný. Hospodin, tvoj Boh, práve pre tieto ohavnosti tie národy vyháňa pred tebou. 13 Buď bezúhonný pred Hospodinom, svojím Bohom. Tu vidíme, že podľa Starej zmluvy v Biblii bolo veštectvo a všetky praktiky okultizmu hlavnými priestupkami, ktoré boli trestané smrťou. To preto, lebo týmto sa človek nielen poškvrnil, ale otvoril pôsobeniu démonov natoľko, že by potreboval exorcizmus – čo v Starej Zmluve nebolo možné... A tak by ten človek narobil obrovské škody v Izraelskom spoločenstve. Až Pán Ježiš v autorite začal vyháňať démonov a Všetci sa čudovali a medzi sebou sa dohadovali: Čo je to? Nové učenie s mocou. Rozkazuje aj nečistým duchom, a poslúchajú ho. Marek 1:27.
Takže aký by mal byť biblický pohľad na Halloween?
Biblia je našou autoritou v otázkach duchovných vecí a života, mali by sme počúvať, čo nám na túto tému hovorí.
V Novej zmluve, v Galatským 5:19-21 sú čary menované medzi vecami, ktoré sa nemajú ani len spomínať medzi veriacimi. 19 A skutky tela sú zjavné: smilstvo, nečistota, chlipnosť, 20 modloslužba, čary, nepriateľstvá, svár, žiarlivosť, hnevy, zvady, rozbroje, roztržky, 21 závisť, opilstvo, hýrenie a im podobné. O tomto vám vopred hovorím, ako som už skôr povedal, že tí, čo robia také veci, nebudú mať účasť na Božom kráľovstve. Ďalej Skutky 19, 18-19 opisujú ako sa tí, ktorí sa stali kresťanmi, oddelili od všetkých okultných praktík a pálili všetok okultný materiál, ktorý mali. 19 Ba viacerí z tých, čo sa zaoberali čarami, podonášali knihy a pred očami všetkých ich pálili. Keď zrátali ich cenu, vyšlo im päťdesiattisíc strieborných. Jeden veľmi známy kazateľ: Dr. John MacArthur to jasne vyjadruje, keď hovorí: " Preoblečenie sa za bosorku, ducha, alebo čerta je nespojiteľné s kresťanským svedectvom. O čo viac, mnohé oblečenia Halloweenu sú späté s najhoršími pohanskými ceremóniami; obyčajne sú zamerané na hriešne veci, ako sú démoni, veštectvo a povery."


Je zjavné, že Halloween je pohanský deň zakorenený v najhorších pohanských rituáloch a uctievaní. Písmo hovorí: 7 Nebuďte teda ich spoluúčastníci. 8 Veď ste boli kedysi tmou, ale teraz ste svetlom v Pánovi; ako deti svetla žite. 9 Lebo ovocie svetla je vo všetkej dobrotivosti, spravodlivosti a pravde; 10 skúmajte, čo je milé Pánovi, 11 a nezúčastňujte sa v neplodných skutkoch tmy, radšej ich karhajte. 12 Lebo je hanba i len hovoriť o tom, čo páchajú v skrytosti. "…(Efezským 5,7-12).
Halloween nemá nič spoločné s Kristom. Je to pohanský obetný deň a Biblia opäť varuje kresťanov: 1. Korintským 10, 20-22. 20 Ale čo (pohania – kelti sú pohania) obetujú, to obetujú démonom, a nie Bohu. A ja nechcem, aby ste boli spoločníkmi démonov. 21 Nemôžete piť z kalicha Pánovho aj z kalicha démonov: nemôžete mať podiel pri stole Pánovom aj pri stole démonov. 22 Či chceme azda rozhnevať Pána? Vari sme mocnejší ako On?
Pán nás volá k oddelenosti od sveta... Máme žiť v tomto svete, ale nežiť ako tento svet žije...
Je nádherné slovo napísané v liste Filipským 2:13 Veď Boh pôsobí vo vás, že chcete i konáte, čo sa jemu páči. 14 Všetko robte bez reptania a pochybovania, 15 aby ste boli bezúhonní a nevinní, Božie deti bez poškvrny uprostred zvrhlého a skazeného pokolenia. Uprostred neho žiarte ako hviezdy, ktoré osvecujú svet.
Tu ma až núti povedať – a neobliekajte si masky s temným pozadím, nerobte veci, ktorým náš nepriateľ tlieska a z ktorých sa teší... Ale žiarte! Ako Božie deti, bez poškvrny!
Jediným pozitívom tohto temného sviatku pre nás Kresťanov je fakt, že toto je veľmi dobrý čas, aby sme si spomenuli a uvedomili, že zlí duchovia sú reálni, duchovný svet je reálny a teda duchovný boj medzi svetlom a tmou – Kresťanmi a naším nepriateľom je reálny a preto je veľmi dôležité byť neustále v stave mobilizácie. Kým sme na Zemi, neexistuje nič také ako čas prímeria, len boj. A to si potrebujeme uvedomovať.
Ale čo je najdôležitejšie, Písmo hovorí v liste Rim. 8:31 Čo k tomu dodať? Ak je Boh za nás, kto je proti nám?
Ak sme na strane Krista, sme na strane večného víťaza nad všetkým tým, čo zúri vo svete. Nemusíme sa báť zlého...
O pár veršov ďalej, od 38 verša je napísané: Som totiž presvedčený, že ani smrť, ani život, ani anjeli, ani kniežatstvá, ani prítomné, ani budúce veci, ani mocnosti, 39 ani to, čo je vysoko, ani to, čo je hlboko, ani nijaké iné stvorenie nebude nás môcť odlúčiť od Božej lásky, ktorá je v Ježišovi Kristovi, našom Pánovi.




Takže na záver krátke zhrnutie:
1. Halloween je nebezpečný, pretože je zameraný na násilie.
V jednom článku som čítal toto:
Minulý október učiteľka požiadala žiakov v štvrtom ročníku, aby napísali, ako by najradšej oslavovali Halloween. 80% z jej 9-ročných detí vyjadrilo prianie "niekoho zabiť". Odkiaľ získavajú deti takéto nápady?" pýtala sa. Odpoveď je jednoduchá. Halloween zdôrazňuje zmrzačenie, vraždy a krv. Dokonca tieto veci oslavuje!



2. Halloween je nebezpečný, pretože zdôrazňuje strach.
Deti často ešte nevedia odlíšiť fantáziu od skutočnosti. Keď teda idú napríklad do domov hrôzy na halloween, sú vystavení traumatizujúcim zážitkom, ktoré ich môžu poznačiť na celý život. Môžu stratiť citlivosť pre to, že vraždy a čarodejníctvo sú v skutočnosti zlé – ak vyrastajú v prostredí, kde je to oslavované, tak môžeme očakávať, že keď vyrastú, budú inklinovať k podobným veciam.



3. Halloween je nebezpečný, pretože má okultné pozadie a podporuje okultné praktiky. 
Dva najčastejšie spôsoby, ktorými sa ľudia a najmä deti zoznamujú s okultnými vecami sú rocková, metalová hudba a halloween. Veštenie, vyvolávanie duchov, nekromancia – čo je komunikácia s mŕtvymi... toto všetko sú veci, ktoré Boh nenávidí a máme sa od nich oddeliť.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dovolenka v karavane na ostrove Murter

Biblické štúdium - Vychvátenie a 2. Príchod Pána Ježiša Krista