ČO AK... bol Ježiš Kristus
naozaj vzkriesený?



„Ja som VZKRIESENIE a ŽIVOT. Kto verí vo mňa,  aj keď zomrie, bude žiť. A nik neumrie naveky, kto žije       a verí vo mňa. Či veríš tomu?“
                                                                Ježiš Kristus
Obsah


Prajem Vám pekný deň! To, že sa Vám dostala táto brožúrka     do rúk a začali ste si ju čítať nie je náhoda. Je to Božia milosť a láska voči Vám, ktorá sa nemusí už nikdy viac vo Vašom živote zopakovať.      Tak by som Vás chcel povzbudiť, aby ste touto vzácnou milosťou            bez rozmyslenia nepohrdli a nepremárnili ju.
Väčšina ľudí verí tomu, že Pán Ježiš Kristus bol ukrižovaný, zomrel, ale nie každý verí tomu, že bol reálne, fyzicky vzkriesený z mŕtvych...

A)     Bol Ježiš Kristus naozaj vzkriesený?

Na začiatok by som Vám osobne chcel položiť nasledujúcu otázku: „Veríte, že Ježiš Kristus bol vzkriesený?“ Pretože ak Ježiš Kristus JE dnes vzkriesený a živý, tak Váš život už viac nemôže ostať rovnaký. Prečo? Jednoducho preto, že tento človek, Ježiš Kristus je naozaj tým, za koho sa vydával – Božím Synom, a teda musel hovoriť počas svojho života nič menej než ČISTÚ PRAVDU. Jeho slová        už potom nie sú len slovami jedného z učiteľov morálky,                alebo náboženského vodcu, ale slovami Živého Boha, ktorý stvoril tento vesmír a má nárok na všetko v ňom. Ak je Kristus vzkriesený,    tak stručne povedané: Biblia má pravdu. V 1. liste Korintským apoštol Pavol hovorí Kresťanom šokujúcu vec:  „Ak však Kristus nebol vzkriesený, márna je vaša viera — ešte vždy ste vo svojich hriechoch.“[1] Dosť šokujúce prehlásenie plné presvedčenia, nemyslíte? Tým sa snaží povedať, že ak Kristus dnes nie je živý, tak Kresťania sú len skupinou oklamaných ľudí, ktorí žijú v ilúzii. Ak nie je vzkriesený, tak Kresťanstvo je tým najväčším podvodom v dejinách ľudstva.
Všetko v Kresťanstve stojí a padá na doslovnom, telesnom vzkriesení Ježiša Krista. Kresťanská viera nikdy nemala stáť                na zbožnom prianí slabomyseľných ľudí, ale na dostatočných a veľmi presvedčivých dôkazoch. Máme teda nejaké dôkazy o Jeho vzkriesení? Je ich niekoľko.

1.         Ježiš Kristus bol popravený na rímskom kríži

Možno sa pýtate: „Ale ako môže smrť Ježiša dokazovať Jeho vzkriesenie?“ Predtým ako niekto vstane z mŕtvych, musí byť naozaj mŕtvy. Máme k dispozícii archeologické vykopávky ľudí, ktorí boli popravení rovnakým spôsobom – ukrižovaním – čo úplne sedí              so spôsobom popravy Ježiša Krista. Existuje teória o tom, že Ježiš Kristus skutočne nezomrel, len omdlel a zobudil sa v hrobe, ale zvážme tieto dôkazy: Ježiš bol najprv zbičovaný ostrými kovovými hákmi, niesol na pleciach ťažký drevený kríž, dali mu na hlavu korunu z tŕnia, klincami mu prebodli zápästia a chodidlá a kopijou prebodli bok, potom ho dali dolu z kríža, zabalili do 50 kg vážiaceho pohrebného rúcha, vložili do hrobu, otvor ktorého privalili kameňom vážiacim od 2-3 ton a potom sa zrazu preberie, odbalí, a po tom všetkom by mal silu odvaliť 2 tonový kameň a odísť? Je logickejšie veriť, že On skutočne zomrel a potom vstal z mŕtvych ako to sám predpovedal, ako veriť v to, že len omdlel a potom sa prebral.

2.         Ženy ako prvé svedkyne vzkriesenia

Je veľmi zaujímavý fakt, že to boli práve ženy, ktoré ako prvé      na vlastné oči uvideli prázdny hrob a vzkrieseného Ježiša. Prečo zaujímavý fakt? Pretože keby ste v Grécko – Rímskom svete a špeciálne u Židov chceli sfalšovať príbeh o vzkriesení, rozhodne      by ste nechceli do príbehu zakomponovať ženy ako svedkyne prázdneho hrobu. Nikto by vám neveril.
Ženy boli v tom čase všeobecne vnímané ako menej cenné než muži a je známe, že keď sa Žid modlil, tak hovoril: „Bože vďaka Ti,   že nie som pohan a vďaka, že nie som ženou!“ Vieme, že boli potrebné dva ženské hlasy, aby sa vyrovnali jednému mužskému. Teda svedectvo žien je jedna vec.

3.         Naplnené proroctvá

Ďalším dôkazom vzkriesenia sú proroctvá. Vieme, že sám Ježiš Kristus povedal: „Zborte tento chrám a ja ho za tri dni vystavím“[2] – a to hovoril samozrejme o svojom tele. Viac krát Ježiš svojim učeníkom dopredu predpovedal, čo sa s Ním musí stať: že bude trpieť, zomrie,   ale vstane z mŕtvych: „Vtedy si vzal so sebou Dvanástich a povedal im: Hľa, vystupujeme do Jeruzalema a vyplní sa o Synovi človeka všetko, čo napísali proroci. Vydajú ho pohanom, vysmejú ho, potupia             a opľujú. Zbičujú ho a zabijú, ale on na tretí deň vstane z mŕtvych.“[3]  Vieme, že Žalmista približne tisíc rokov pred udalosťou odkazuje       na vzkriesenie, keď hovorí: „lebo ma nenecháš v ríši smrti a svojmu zbožnému nedáš uzrieť porušenie.“ Alebo napríklad Žalm 22             so zarážajúcimi detailmi opisuje ukrižovanie Ježiša Krista, a to dávno pred tým ako Rimania vynašli tento krutý spôsob popravy.[4]A dokonca     v Izaiášovi 53 môžeme vidieť, že trpiaci služobník nezostane mŕtvy,  ale vstane.[5]

4.         Telo sa nikdy nenašlo

Úplne prvá námietka proti vzkrieseniu Ježiša Krista bolo tá,        že Jeho učeníci ukradli Jeho telo. Len tu niečo nesedí – títo učeníci     by len tak neukradli Jeho telo, a potom sami položili život za mŕtveho Krista. Jediné logické vysvetlenie je, že skutočne verili                (vrátane skeptikov)  v to, že je naozaj vzkriesený. No nielen to. Ak by niekto iný ukradol Jeho telo a učeníci by vyhlasovali: „Je vzkriesený!“ Prečo sa nenašiel nikto, kto by prišiel s dôkazovým materiálom – Jeho mŕtvym telom, že učeníci vlastne klamú a celé je to podvod? Jednoducho preto, že Kristus je naozaj vzkriesený! Nikto v histórii nebol schopný objaviť telo Ježiša Krista. Nie je to ohromujúce, že práve z toho miesta, kde množstvo ľudí bolo svedkami Kristovej popravy,      z Jeruzalema sa stalo epicentrum, z ktorého Kresťanstvo doslova explodovalo?  Prečo je to tak? Jednoducho preto, že Ježiš - ŽIJE!

5.         Viac ako 500 očitých svedkov + prvé krédo

Máme k dispozícii písomný záznam zjavenia sa Pána                  po vzkriesení, kedy sa Ježiš pri viacerých príležitostiach zjavuje napríklad Petrovi, svojmu bratovi Jakubovi, a dokonca 500 svedkom súčasne: „Lebo predovšetkým som vám odovzdal, čo som aj sám prijal, že podľa Písem Kristus zomrel za naše hriechy, že bol pochovaný        a tretieho dňa vzkriesený podľa Písem, a že sa zjavil Petrovi a potom Dvanástim. Potom sa zjavil naraz viac ako päťsto bratom, z ktorých väčšina doteraz žije, niektorí však pomreli. Potom sa zjavil Jakubovi    a ďalej všetkým apoštolom. Nakoniec zo všetkých, ako nedochôdčaťu, sa zjavil aj mne.“[6] Niektorí môžu povedať: „Mali halucinácie...“       Ale aby 500 ľudí malo tú istú halucináciu v tom istom čase?                 Niekedy je proste jednoduchšie veriť pravde ako veriť v nejaký mýtus o halucinácii. Pavol hovorí, že väčšina z tých ľudí je stále nažive, inými slovami: „Ak máte pochybnosti o Jeho vzkriesení, môžete sa osobne stretnúť s očitými svedkami!“
Taktiež, biblickí výskumníci sa zhodujú na tom, že tento text       (1 Kor.15) bol jednou z prvých foriem kresťanského vyznania viery, ktoré vzniklo od 2 do 3 rokov od spomínaných udalostí, čo nenecháva žiadne miesto pre vytvorenie akéhosi mýtu o vzkriesení.

6.         Učeníci pred a po vzkriesení Ježiša

Je zaujímavý fakt, že v momente ukrižovania ešte ani Jeho učeníci nerozumeli tomu, čo sa vlastne udialo, a že to bol od začiatku Boží plán. Domnievali sa, že ich Pán zlyhal. Boli zúfalí a skrývali sa, pretože na vlastné oči videli ako ich Pán a učiteľ zomrel na kríži,     a bol pochovaný. Dokonca Peter zo strachu o svoj život zapiera Ježiša, že by Ho vôbec poznal. No o pár dní sa niečo radikálne zmenilo. Z každého z nich sa stáva horlivý evanjelista, ochotný trpieť a položiť život kvôli svedectvu o vzkriesení Ježiša Krista. Ten istý zbabelý Peter je ochotný zomrieť za pravdu Kristových slov ukrižovaním dolu hlavou a každý jeden z nich zomrel mučeníckou smrťou. Nikto by nezomrel    za niečo, o čom by vedel, že nie je pravdou. Jediné logické vysvetlenie je, že Ho skutočne videli živého, čo ich povzbudilo k šíreniu kresťanskej zvesti.

7.         Zmenené životy miliónov ľudí

Vezmime si napríklad len apoštola Pavla, ktorý bol skeptik a židovský prenasledovateľ Cirkvi, ktorý považoval nové učenie Kresťanstva za blud. Pavol bol na ceste do Damašku a chystal sa pozatvárať a pozabíjať Kresťanov za to, že veria v Ježiša Krista,     v tom sa mu zjavuje vzkriesený Kristus, čo je pre Neho taká silná udalosť, že v Neho uverí a jeho smerovanie života sa zmení viac ako   by to slová dokázali opísať.[7]
V ten deň sa z neho samého stal horlivý nasledovník Krista,    ktorý riskoval svoje zdravie a život, aby správu o Jeho smrti a vzkriesení rozšíril do celého vtedajšieho sveta, a ktorý napísal väčšinu listov Novej Zmluvy. Ak by nezažil vzkrieseného Krista,                   bolo by logicky nemožné vysvetliť jeho obrátenie a nasadenie             pre hlásanie Evanjelia Ježiša Krista.
Takže toto bolo niekoľko dôkazov o vzkriesení Krista. Ak Kristus bol skutočne vzkriesený z mŕtvych, nebol to len veľký učiteľ morálky, nebol to len náboženský vodca a dokonca nebol to len prorok. Ježiš Kristus teda musí byť tým, za koho sa celý čas vydával – Božím Synom, Bohom v ľudskom tele.
(pre viac dôkazov o vzkriesení a v prospech vierohodnosti Biblie môžete navštíviť stránku: www.animans.sk)

B)      Čo Ježiš Kristus, Boh a človek učil,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               a prečo prišiel na túto Zem?

 
Chcel by som Vám v skratke priblížiť Jeho učenie a povedať Vám o tej najúžasnejšej správe akú ste kedy počuli, alebo budete počuť, pretože má moc zásadným spôsobom pozitívne zmeniť Váš život.
No nielen to, má moc dať Vám večný život v Jeho prítomnosti, kde je  nekonečná radosť a pokoj. Tá správa sa nazýva „Evanjelium Pána Ježiša Krista.“ Je to správa o nesmierne veľkej Božej láske k človeku a osobnejšie – k Vám.
Slovo „Evanjelium“ znamená jednoducho „Dobrá Správa“.         Je to najmä dobrá správa o tom, čo Pán Ježiš Kristus vykonal pre hriešnych ľudí. Žiadny človek by však túto najradostnejšiu správu nemohol dostatočne pochopiť, ak by sa najprv nedopočul o tej najdesivejšej.

1.         Tá najhoršia správa pre človeka!

Váš najväčší problém nespočíva v zdravotných problémoch. Nespočíva ani v problémoch vo vzťahu s rodičmi, či deťmi.             Tiež nespočíva ani v nezamestnanosti a nedostatku financií.                      Váš najväčší problém a zároveň tá najdesivejšia správa, akú sa kedy v živote dopočujete znie: BOH JE DOBRÝ! Možno sa pýtate:         „Ale prečo by ma toto malo vydesiť?“ Jednoducho preto, že VY NIE STE DOBRÝ! Biblia jasne hovorí, že Boh je dokonale svätý, čistý  a do Jeho prítomnosti nemôže vojsť nič, čo je hriešne a nečisté.[8] On je tiež spravodlivý Sudca, ktorý na konci bude súdiť každého človeka podľa jeho skutkov[9] a to v konkrétny deň, ktorý na to ustanovil.[10]
Možno, že si o sebe myslíte, že ste vlastne vo svojom srdci dobrý človek, no Biblia hovorí: „Nadovšetko klamlivé je srdce,                      je nenapraviteľné, kto sa v ňom vyzná?“[11]
Alebo si možno hovoríte a porovnávate sa s druhými: „ja nie som predsa taký zlý človek ako nejaký vrah, zlodej a násilník!“
No na poslednom súde nebude záležať na tom, či sme boli lepší, alebo horší ľudia ako ostatní, no predovšetkým bude záležať na tom,     či sme spĺňali BOŽÍ ŠTANDARD. Boží štandard na človeka je absolútna svätosť, dokonalá čistota a spravodlivosť a Biblia jasne hovorí, že všetci ľudia sme na jednej pozícii pred Bohom: „Niet spravodlivého ani jedného“[12] a tiež: „Niet totiž rozdielu, lebo VŠETCI zhrešili a nemajú Božiu slávu.“[13] Človek bol stvorený na to,             aby sa tešil zo vzťahu s Bohom, a aby Ho zo srdca všetkým čo je,      a čo má, uctieval. Každý človek prestúpil Boží dokonalý zákon a zhrešil. Nebolo však tomu vždy tak. Písmo jasne hovorí o tom, že bol čas, kedy ľudia neboli hriešni, a preto ani smrteľní, no rozhodli sa prikloniť na stranu Božieho odporcu, satana.
Vtedy človek duchovne zomrel. Odvtedy ľudia bežia od Boha    čo najďalej, alebo sa k Nemu snažia dostať „po svojom,“ a nie tou Jeho Cestou. Odvtedy ľudia hľadajú viac svoju slávu, nie slávu Živého Boha. S hriechom vstúpila do sveta smrť, bolesť, nespravodlivosť a odlúčenie od Boha.[14] Biblia hovorí, že „mzdou hriechu je smrť.“ To znamená,  že všetci ľudia stoja pred Bohom odsúdení na smrť – a to nie len telesnú, ale na večnú smrť v zatratení,   a to bez ohľadu na to, koľko dobrých skutkov vykonali. Písmo je jasné v tom, že ani tisíc dobrých skutkov nemá schopnosť odčiniť jeden spáchaný hriech.
Sám Pán Ježiš veľmi často vyučuje a varuje o reálnej existencii miesta večného trestu a múk, pekla: „Tak to bude aj na konci sveta: Vyjdú anjeli, oddelia zlých od spravodlivých a uvrhnú ich do ohnivej pece. Tam bude plač a škrípanie zubami.“[15]
Je to miesto mučenia, ktoré horí ohňom a sírou,[16]je nazvané „vonkajšou tmou“[17]a ohnivým jazerom, kde bude spolu s ľuďmi,      ktorí odmietli Krista trpieť aj satan s jeho padlými anjelmi.[18]
Zostávať už počas života na Zemi v tomto stave duchovnej smrti je nesmierne nebezpečné, pretože ten, kto odmieta nasledovať Božieho Syna, „neuzrie život, ale spočíva na ňom Boží hnev,“[19] ktorý raz bude v plnej sile vyliaty na toho človeka, pretože Boh hriech nenávidí.
O pekle hovorí aj posledná kniha Biblie, Zjavenie Jána:          „Ale zbabelci, neveriaci, nemravníci, vrahovia, smilníci, čarodejníci, modloslužobníci a všetci luhári budú mať podiel v ohnivom jazere, horiacom sírou; to je tá druhá smrť.“[20]
Na inom mieste je zase napísané, že „ľuďom je určené RAZ UMRIEŤ a potom príde súd“[21], to znamená, že o večnosti človeka sa rozhoduje tu na Zemi. Neexistujú druhé šance ako napríklad reinkarnácia, alebo očistec. Po smrti sa duša človeka ocitá tvárou v tvár Svätému Bohu, kde sa bude zodpovedať za každé slovo, skutok a myšlienku.
Úžasnou pravdou je, že tento svätý Boh „CHCE, aby všetci ľudia boli spasení a spoznali pravdu.“[22] Niektorí ľudia na to namietajú:    „Ale prečo Boh jednoducho všetkým ľuďom neodpustí ich hriechy a neprijme ich do neba?“ Predstavte si takýto príbeh...
Je pokojný nedeľný večer. Sedíte so svojou vzácnou rodinou a priateľmi pred televízorom, no v tom zrazu cez dvere do vášho bytu vtrhne ozbrojený muž s kuklou a všetkých postrieľa, len vám sa podarí vyjsť bez ujmy na zdraví. Zlodej vám z bytu vezme cennosti a dá sa     na útek. S vypätím všetkých síl ho dobehnete, premôžete a odovzdáte do rúk polície. Neskôr ho dovedú na súd a tam sudca zlodejovi povie takúto vec: „Viete, ja som dobrý, milosrdný sudca, preto vám odpúšťam všetky vaše zločiny. Ste voľný!“ Ako by ste sa cítili v takejto situácii? Neboli by ste celý bez seba od hnevu a nekričali by ste, že toto je vrchol nespravodlivosti, a že ten sudca je skazenejší ako ten zlodej a vrah?
Presne o to ide. Boh nám hriešnikom nemôže „len tak“ odpustiť. Ak je On dokonale dobrý a spravodlivý, tak musí potrestať hriech a toho, kto ho koná – hriešnika. Boh túto svoju vlastnosť nedokáže zaprieť, alebo obísť, a nemôže povedať: „Odpúšťam ti,“ pretože by sa stal nespravodlivým.  
Najvážnejšou otázkou celej Biblie je teda toto: „Ako môže spravodlivý Boh  nechať nás, nespravodlivých ľudí bez trestu a stále ostať spravodlivým?“
Taktiež mnoho náboženských ľudí bude v posledný deň zdesených z toho, že u Boha nezáležalo na tom, koľko dobrých skutkov vykonali, koľkokrát išli do kostola a prijali sviatostí, na ktoré sa tak veľmi celým srdcom spoliehali. Mnohí ľudia sa spoliehajú na cirkev, ale tá ich padlé postavenie nemôže vyriešiť miesto nich. Pán Ježiš im bude musieť vyhlásiť: „Nikdy som vás nepoznal; odíďte odo mňa, páchatelia neprávosti!“[23] Skutočné Kresťanstvo je o niečom inom.     Je predovšetkým o skutočnom vzťahu so vzkrieseným Ježišom Kristom a Bohom Otcom.
Je dôležité uvedomiť si, že najväčší problém človeka nie sú len samotné vykonané hriechy, ale súčasne padlá ľudská prirodzenosť – srdce, ktoré miluje konať presne to, čo je v opozícii Božej vôli,     a ktoré si volí čokoľvek iné miesto pravého Boha. Toto srdce je mŕtve voči Bohu. Boh dal človeku svedomie, podľa ktorého vie rozpoznať,    čo je dobré a čo zlé, no človek je srdcom tiahnutý ku zlému. Netreba snáď ani pripomínať, že nijakého človeka nie je potrebné učiť ako kradnúť, smilniť, byť sebecký, nevážiť si svojich rodičov a podobne. Človek sa už rodí s týmto vnútorným tiahnutím k hriechu, a preto je jeho otrokom. Aby sa to zmenilo, z tohto otroctva musí byť vyslobodený. Jeho srdce musí byť zmenené. „Súd je v tom, že svetlo (Boh) prišlo na svet, ale ľudia milovali väčšmi tmu (hriech) než svetlo, lebo ich skutky boli zlé. Veď každý, kto robí zle, nenávidí svetlo (Boha) a nejde na svetlo (k Bohu), aby jeho skutky nevyšli najavo.“[24]
Tragická skutočnosť je, že my sa nedokážeme donútiť niečo chcieť, alebo milovať – to predsa musí ísť zo srdca. Lenže naše srdce je mŕtve, skazené, nechce Božiu vôľu a Jeho plán pre náš život,         a preto nám ho musí zmeniť niekto z vonku, niekto nás z tohto otroctva musí vyslobodiť – sám Boh. Apoštol Ján to krásne vyjadril týmito slovami: „Ak sa niekto nenarodí znova, nemôže uzrieť kráľovstvo Božie.“[25]Ako je teda možné „narodiť sa znova“? Môžete sa to dozvedieť v ďalších riadkoch.

2.         Evanjelium – Tá najlepšia správa pre človeka!

Ak si uvedomujete svoju vlastnú hriešnosť a biedu pred Bohom, a to, že Mu vlastne nemáte čo ponúknuť a nevidíte východisko svojej situácie, tak len vtedy môžete pochopiť a prijať tú „Dobrú Správu.“  Len vtedy Vám zažiari nádherné a vzácne svetlo Evanjelia! Boh sám našiel východisko, našiel riešenie na túto našu beznádejnú situáciu! Boh sám, večný Boží Syn sa sám z lásky k nám stal ľudskou bytosťou ako sme Vy a ja, žil dokonale bezhriešny život, aký sme nikdy nedokázali žiť a dobrovoľne položil svoj život ako obeť za nás na kríži. A tým Boh urobil všetko potrebné, aby napravil to, čo hriech pokazil.
Pán Ježiš Kristus bol poslaný na Zem, aby nám prakticky preukázal nesmiernu Božiu lásku k človeku: „Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nik, kto verí v neho, nezahynul, ale mal večný život.“[26]
On netúži nikoho odsúdiť, ale spasiť čo najviac ľudí: Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby ho spasil.[27] Boh nás všetkých chce zachrániť CEZ KRÍŽ Jeho vlastného Syna.
Čo sa ale na tom kríži naozaj udialo? Aký to má celé význam? Pán Ježiš Kristus dobrovoľne vydal seba samého, aby Ho Boh Otec odsúdil. Keď sa to stalo, tak na Neho doľahla plná váha Božieho hnevu voči hriechu a hriešnikom, hoci On bol úplne čistý a nevinný.          Tým prijal spravodlivú odplatu za hriech NAMIESTO NÁS. Preto sa na kríži udiala tá najväčšia a najšokujúcejšia výmena v histórii:          Na jednej strane - hriechy človeka niesol na Sebe a vytrpel trest smrti a odlúčenia od Boha Otca, čo sme si my zaslúžili, a na druhej strane bola Jeho dokonalá svätosť pripísaná nám, ktorí sme v Neho uverili. A nič z tohto sme si ničím nezaslúžili. Preto sa to volá MILOSŤ – nezaslúžený prejav Božej láskavosti.
Tesne pred svojou smrťou povedal Ježiš svojim učeníkom: „Nikto nemá väčšej lásky ako ten, čo svoj život kladie za svojich priateľov.“[28] No hriešnici, za ktorých Ježiš zomrel nie sú Jeho priateľmi – sú to Jeho nepriatelia, ktorí ustavične svojimi skutkami zneucťujú Boha.         Preto apoštol Pavol píše v liste Rímskym 5:7-8: „Sotvakto zomrie       za spravodlivého (dobrého), aj keď za dobrého sa azda niekto odhodlá zomrieť. No Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli EŠTE HRIEŠNI (zlí, nepriatelia).“[29] Kto s akou láskou by položil svoj život za svojich nepriateľov? Len Boh s nadprirodzenou láskou.
Len a len kvôli Jeho láskavej obeti môže pre nás platiť:              „A tak teraz už nieto odsúdenia tým, ktorí sú v Kristu Ježišovi.“[30] Boží hnev bol upokojený, Jeho spravodlivosti bolo učinené zadosť.
A tak platí nasledovné slovo: „Kto verí v Neho, nebude odsúdený, ale ten, kto neverí, už je odsúdený, lebo neuveril v meno jednorodeného Syna Božieho.“[31] Ak niekto bude na poslednom súde odsúdený, bude to len pre tento jeden dôvod: Že neuveril v meno jednorodeného Syna Božieho, Záchrancu.
Pán Ježiš každému, kto sa Ho rozhodne nasledovať zasľubuje viac než úžasné veci, ktoré sa nedajú ani v najmenšom porovnať s tým, čo človeku môže ponúknuť tento svet: „Každý, kto pre moje meno opustil domy alebo bratov, alebo sestry, alebo otca, alebo matku, alebo deti, alebo polia, dostane stonásobne viac a bude dedičom večného života.“[32]
Vierou v Ježiša Krista sa človek znovu narodí, a preto Božie Slovo hovorí o Kresťanoch ako o víťazoch a Božích deťoch:            „Kto zvíťazí, zdedí toto všetko; ja mu budem Bohom a on mi bude synom.“[33]Človek v tom momente dostáva nové oživené srdce,        novú prirodzenosť, ktorá ho vedie k životu v svätosti, láske a v pravde. Každý skutočne veriaci a znovuzrodený človek dostáva do svojho vnútra aj Božieho Ducha, ktorý mu je radcom, potešiteľom a posilou v ťažkých duchovných skúškach. Ľudia vo svete túžia po slobode, pretože duchovne sú v otroctve, z ktorého sa nemôžu sami vymaniť a môžeme to  vidieť všade naokolo – rozbité rodiny, závislosti, okultizmus, materializmus a nenávisť. Znovuzrodený človek sa dostáva z tohto otroctva diabla a hriechu pod moc Božieho Syna, kde vládne skutočná sloboda od týchto vecí: „Keď vás teda Syn vyslobodí, budete skutočne slobodní.“[34]
A apoštol Pavol to potvrdzuje slovami: On nás vytrhol z moci tmy a preniesol do kráľovstva svojho milovaného Syna.“[35]
Boh zasľubuje vykúpeným a spaseným ľuďom, že budú nekonečne dlhý čas žiť v Jeho Kráľovstve, v prítomnosti Toho, kto ich tak miluje, že za nich zomrel a vstal z mŕtvych. Apoštol Ján videl to,    čo skutočných Kresťanov čaká: „Videl som nové nebo a novú zem, lebo prvotné nebo a prvotná zem sa pominuli a mora už niet. A videl som sväté mesto, nový Jeruzalem, zostupovať z neba od Boha, pripravený ako nevestu vyzdobenú svojmu ženíchovi. A počul som mohutný hlas od trónu: Ajhľa, stánok Boží s ľuďmi; prebývať bude  s nimi a oni budú Jeho ľudom a On, Boh, bude s nimi, zotrie im každú slzu z očí   a smrť už viac nebude, ani smútok, ani plač,          ani bolesť už viac nebude, lebo prvotné sa pominulo. A Ten, ktorý sedel na tróne, povedal: Ajhľa, všetko tvorím nové. A ešte povedal: Napíš, že tieto slová sú verné a pravé.“[36]

C)     Čo Boh žiada od človeka, aby ho mohol zachrániť?

Boh žiada od každého človeka dve veci, aby ho mohol zachrániť pre večný život:[37]
1.         Pokánie nielen aby vymenoval svoje hriechy, ale aby ich skutočne v srdci ľutoval, vyznal ich Bohu a odvrátil sa od nich ako aj od svojho predošlého spôsobu života v hriechoch. Pokánie tiež znamená, že si človek uvedomí svoju nedostatočnosť pred Bohom a potrebu Jeho milosti a odpustenia.
2.         Vieru v Evanjelium aby sa celým srdcom spoľahol  na záchranné a zástupné dielo Pána Ježiša Krista. To znamená,               aby odmietol akýkoľvek iný spôsob spásy okrem zástupnej obete Pána Ježiša Krista. Božie Slovo je v tomto jasné, či už sa to týka zásluh z našej strany: „Veď ste spasení MILOSŤOU skrze vieru. A to nie je   z vás, je to Boží dar. NIE ZO SKUTKOV, aby sa nikto nevystatoval“.[38] Skutočná spása je bez akýchkoľvek skutkov na našej strane „aby sa nikto nevystatoval.“ Ak by bola spása z dobrých skutkov, človek by  sa mohol sebavedome postaviť pred Boha a povedať: „Robil som mnoho dobrých skutkov a preto ma musíš prijať do nebeského kráľovstva – dlžíš mi to!“ No keďže je spása z udelenej Božej milosti na základe úprimnej viery v Krista, tak všetka sláva náleží Bohu. On to spasenie  vo večnosti naplánoval a aj úspešne dokončil. Taktiež sa to týka odmietnutia akéhokoľvek iného náboženského vodcu, gurua a podobne: „A v NIKOM INOM niet spásy, lebo pod nebom niet iného mena, daného ľuďom, v ktorom by sme mali byť spasení“.[39] Pán Ježiš sám hovorí o sebe ako o jedinej možnej ceste k Bohu: „Ježiš mu povedal: Ja som cesta, pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa.“[40] Kto úprimne hľadá pravdivú cestu k ozajstnému životu, nájde ju: „Proste a dostanete, hľadajte a nájdete, klopte a otvorí sa vám.“[41] 

D)     Osobné rozhodnutie

Božie Slovo – Biblia k Vám hovorí jasnou rečou: „Ak DNES počujete Jeho hlas, nezatvrdzujte svoje srdcia.“[42]
Mladí ľudia často hovoria: „O náboženské veci sa budem zaujímať, keď budem na dôchodku, ja si chcem užiť život!“                      V skutočnosti nikto na svete nevie, či mu je určené žiť ešte 50 rokov,    5 rokov, alebo sa nedožije už ani zajtrajška, a je preto TAK nesmierne dôležité zmieriť sa s Bohom, kým je ešte čas – čas milosti. Ak stále máte pocit, že to rozhodnutie môžete nechať na inokedy, tak Písmo Vás opäť povzbudzuje: „Hľa, teraz je príhodný čas, hľa, teraz je deň spásy!“[43] Život s Ježišom Kristom je neporovnateľne zaujímavejší a lepší ako to, čo ponúka tento svet – zábava, alkohol, sex a podobne.
Staňte sa spaseným človekom už dnes! Božie Slovo hovorí, že už tu na Zemi si môžete byť istý večným životom, ktorý so sebou prináša nesmiernu radosť a pokoj, aký ste dosiaľ nepoznali:
„Toto som napísal vám, čo veríte v meno Božieho Syna, aby ste VEDELI, že máte večný život.“[44] Podľa učenia Pána Ježiša Krista máte teda len dve možnosti: Môžete sa rozhodnúť nasledovať Pána Ježiša Krista a žiť na veky, alebo zatvrdiť svoje srdce voči Jeho slovám a zahynúť na veky. Tak ako je isté, že každý človek raz umrie, tak je isté aj to, že sa každý postaví pred Boží súd, kde budú zjavené aj tie najtajnejšie zákutia ľudského srdca. Je možné, že máte pocit, že ste taký hriešny a špinavý, že určite Ježiš neprišiel pre takého ako ste Vy,      a že Vás Boh nikdy nebude chcieť prijať. Chcem Vám povedať, že Ježiš Kristus hovorí niečo iné: „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí. Neprišiel som volať spravodlivých, ale hriešnikov.“[45]Ak si o sebe myslíte, že ste v podstate dobrý človek, tak máte pravdu – takých Ježiš neprišiel zachrániť. No pre tých, čo si uvedomujú svoju „chorobu“ hriechu a nedostatočnosť pred Bohom je tu dobrá správa: Práve kvôli Vám Kristus prišiel! Neexistuje taký hriech, ktorý by nám Boh nedokázal, alebo nechcel odpustiť – akokoľvek vážna je to vec.        Jeho obeť je dostatočná a Jeho krv dosť mocná, aby nás obmyla od všetkej špiny. Apoštol Ján to vyjadril týmito slovami: „Ak hovoríme,  že sme bez hriechu, klameme sami seba a nieto v nás pravdy. Ale ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý: Odpustí nám hriechy a očistí nás od všetkej neprávosti.“[46] Pán Ježiš raz povedal, že „toho, kto prichádza ku mne, neodoženiem“[47]. Dôležité je však neostať na mieste a PRÍSŤ k Nemu v modlitbe.
Prijmite najprv tú zlú správu o sebe, vyznajte Mu svoje hriechy, učiňte z nich skutočné pokánie a súčasne sa celým srdcom spoľahnite v Jeho Evanjelium – v tú dobrú správu. Aj v dnešnej dobe zmietanej neistotou a globálnymi zmenami je Ježiš Kristus tou jedinou kotvou, na ktorú sa možno spoľahnúť v búrkach života, je majákom nádeje pre tápajúcich  v tme beznádeje a skalou večnej záchrany pre tých, čo v Neho dúfajú.

E)      Aké sú ďalšie kroky?

1.         Krst Ak sme učinili pokánie a uverili v Evanjelium, Božie Slovo nás vyzýva k tomu, aby sme sa dali pokrstiť v meno Otca, Syna a Svätého Ducha na vyznanie viery ponorením, čo symbolizuje stotožnenie sa so smrťou Krista a Jeho vzkriesením: „Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený.“[48] Ponorením vyznávame, že náš starý, hriešny človek zomiera a je pochovaný a vynorením vyznávame vzkriesenie k novému duchovnému životu nasledovania Krista.
2.         Božie Slovo Písmo hovorí o uverení v Ježiša Krista ako o skúsenosti nového duchovného narodenia – znovuzrodenia.             Tak ako každé novonarodené dieťa potrebuje piť mlieko, tak podobne aj znovuzrodený človek potrebuje prijímať každodenne duchovnú stravu Božieho Slova: „ako práve narodené deti túžte po čistom duchovnom mlieku, aby ste od neho rástli na spásu, keď ste už okúsili, že Pán je dobrý.“[49]
Božie Slovo je kniha, kde človek môže nájsť Boží plán záchrany, je nezameniteľným zdrojom poznania Boha a Božím sprievodcom     pre každú oblasť v živote. Čítanie Biblie radikálne zmenilo život nespočetnému množstvu ľudí.
3.         Modlitba Každý nasledovník Krista sa venuje pravidelnej modlitbe podobne ako jeho Pán, keď bol na Zemi: „Rozlúčiac sa s nimi, odišiel na vrch modliť sa.“[50] Modlitba podľa Biblie je úprimný rozhovor medzi Bohom a človekom, bez ktorého nie je možné duchovne rásť a hlbšie poznať Boha. Sme povzbudzovaní k neustálej modlitbe, ďakovaniu, chválam, prosbám.[51]
4.         Spoločenstvo  Písmo nás volá k tomu, aby sme sa pripojili ku skutočne veriacim ľuďom v našom okolí, kde sa hlása pravé Evanjelium a spoločne oslavuje Živý Boh – stručne povedané, k lokálnemu Kresťanskému zboru.[52]



Záver

Ak ste sa v čítaní dostali až sem, gratulujem! V tejto brožúrke ste sa dozvedeli o dôkazoch toho, že Pán Ježiš Kristus skutočne zomrel, bol pochovaný, no na tretí deň Ho Boh vzkriesil z mŕtvych, a tak Jeho učenie každý človek musí zobrať veľmi seriózne. Prišiel nám zvestovať pravdu o tom, že človek je hriešny, za čo si zasluhuje spravodlivý trest, no Boh sa z lásky k nám stal človekom, žil dokonalý život a zomrel pod trestom, ktorý sme si my zaslúžili. Preto nám Boh môže odpustiť a prijať nás do Svojho kráľovstva, kde s Ním budeme žiť večne v nekonečnej radosti.                                                                    Z celého srdca Vám prajem, aby ste zodpovedne prehodnotili svoj vzťah ku Ježišovi Kristovi, a aby ste v Ňom osobne našli Pána svojho života a Záchrancu.

 

 

 

 

 

 


Kontakty

Ak máte túžbu spoznať sa s Kresťanmi, ktorí poznajú a žijú Bibliu, srdečne Vás pozývame na naše pravidelné bohoslužby v kostole Bratskej Jednoty Baptistov v Klenovci, SNP 121, v nedeľu o 10:00,     kde sa stretávame pri čítaní a výklade Biblie – Božieho Slova, Večeri Pánovej, oslavných piesňach a modlitbách.
Tiež Vás pozývame na biblické štúdium vo štvrtky o 18:00,         na tej istej adrese, kde sa venujeme dôkladnému štúdiu biblických textov s aplikáciou pre každodenný život.
Môžete využiť možnosť navštíviť aj maďarské bohoslužby            (s prekladom) na Železničnej ulici 17 v Rimavskej Sobote, každú druhú sobotu o 14:00. Pre viac informácií kontaktujte misijného pracovníka na tel. č: 0948 010 331.
Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o nasledovaní vzkrieseného Pána Ježiša Krista, alebo by ste potrebovali Bibliu a ďalšiu literatúru, budeme radi, ak nás kontaktujete na email: 777stefan.danko@gmail.com, alebo na tel. č. 0948 010 331; 047 548 42 82.
Môžete si o nás prečítať na internete: www.bjbklenovec.sk;    alebo si pozrieť kresťanské videá s titulkami a prekladom na: www.youtube.com/777STEFANDANKO.
Bankové spojenie v prípade dobrovoľných darov na misiu: 0068933165/0900 – Slovenská sporiteľňa.



[1] 1. Korintským 5:17
[2] Ján 2:19
[3] Lukáš 18:31-33
[4] Žalm 22:17
[5] Izaiáš 53:10-12
[6] 1. Korintským 15:3-8
[7] Skutky 9:1-22
[8] Zjavenie 21:27
[9] Rimanom 2:6
[10] Skutky 17:31
[11] Jeremiáš 17:9
[12] Rimanom 3:10
[13] Rimanom 3:23
[14] Genezis 3:1-13
[15] Matúš 13:49-50
[16] Zjavenie 14:10
[17] Matúš 22:13
[18] Zjavenie 20:10
[19] Ján 3:36
[20] Zjavenie 21:8
[21] Hebrejom 9:27
[22] 1. Timotejovi 2:4
[23] Matúš 7:23
[24] Ján 3:19-20
[25] Ján 3:3
[26] Ján 3:16  
[27] Ján 3:17
[28] Ján 15:13
[29] Rimanom 5:7-8
[30] Rimanom 8:1
[31] Ján 3:18
[32] Matúš 19:29
[33] Zjavenie 21:7
[34] Ján 8:36
[35] Kolosenským 1:13
[36] Zjavenie 21:1-5
[37] Marek 1:15
[38] Efezským 2:8-9 
[39] Skutky 4:12
[40] Ján 14:6
[41] Matúš 7:7
[42] Hebrejom 3:7
[43] 2 Korintským 6:2
[44] 1 Jána 5:13
[45] Marek 2:17
[46] 1 Jána 1:8-9
[47] Ján 6:37
[48] Marek 16:16
[49] 1 Petra 2:2
[50] Marek 6:46
[51] 1. Timotejovi 2:1
[52] Skutky 2:43-47

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dovolenka v karavane na ostrove Murter

Biblické štúdium - Vychvátenie a 2. Príchod Pána Ježiša Krista

Biblický pohľad na Halloween (prednáška)