Kevin Williams - Príručka pre kázanie na ulici


Kevin Williams
Evanjelium Ježiša Krista nikdy nemalo byť ukryté za stenami cirkevných budov a kázanie na otvorených priestranstvách je úžasný spôsob ako priniesť tieto dobré správy do „ulíc“ (Mat 22:9).
Pre mňa osobne je kázanie Evanjelia na otvorených priestranstvách úžasným privilégiom vidieť Boha konať oboma, mocnými a tajomnými spôsobmi a podáva mi aspoň náčrt toho aké to bolo keď Ježiš kázal v chráme v Jánovi 7 (a na iných miestach), s otázkami a námietkami prichádzajúcimi zo všetkých smerov a od rôznych typov ľudí v rozjašenom dave a ako sa Pavel cítil, keď kázal na trhoviskách.
V tomto článku by som sa s vami chcel podeliť s niektorými užitočnými skúsenosťami, ktoré – ako som sa naučil, sú použiteľné pre kázanie na otvorených priestranstvách. Neusporiadal som tieto námety v nejakom konkrétnom poradí, keďže jedna z vecí, ktoré si čoskoro pri kázaní na ulici uvedomíš je to, že tam sa dejú veci nepredvídateľne. Takže, nech si Boh použije tento článok pre tvoju pomoc vo vykročení vo viere a skrze to na privedenie k Nemu bližšie.
Začiatočníci, pripravte sa
Keď kážem na ulici tieto dni, nikdy nemám so sebou vopred napísanú kázeň. Aj keď som to robil, keď som s tým začínal a tiež by som vám to vrelo odporučil, pretože tým z vás, ktorí sú začínate kázať na ulici potrvá určitý čas kým si premyslíte a prepracujete to, čo budete hovoriť. Postavenie sa a kázať po prvýkrát na ulici je pre väčšinu ľudí nervovo ničivou skúsenosťou a myšlienka „zaseknutia sa“ je strachom mnohých. Navyše, opozícia ľudí kričiacich na vás rôzne veci a pokúšanie sa odstaviť vás prirodzene príde a teda byť pripravený je samozrejme užitočné.
Buď realistický ohľadne dĺžky svojej kázne
Čo tým myslím je to, že som často svedkom ľudí, ktorí kázali 20 alebo 30 minútové kázne na ulici akoby boli v cirkevnej budove. No väčšina z ich obecenstva počuje medzi 30 sekundami a 2 minútami a teda započujú veľmi málo, alebo vôbec nič z ich posolstva. V dňoch George Whitefielda a Johna Weasleyho sa ľudia zhromažďovali, aby počúvali kázne dlhé od 30 minút do hodiny, akoby boli na veľkých športových udalostiach, ale toto nie je bežný prípad dnešných dní. Ak je tu väčšina našich poslucháčov len na dve alebo tri minúty, tak by som navrhoval opakovať Evanjelium každé dve či tri minúty a opakovať svoje posolstvo.
Nauč sa byť flexibilný
Nadväzujúc na môj posledný bod, dobrou praxou je premyslieť si ako zdieľať Evanjelium v rôznych časových dĺžkach: v jednej minúte, troch minútach, piatich minútach a desiatich minútach. Toto ťa uschopní byť pripraveným prispôsobiť kázanie na každú situáciu.
Skupina z nás zvykla kázať oproti zastávky električky v uliciach centra v Manchester City, kde sme už vopred mali 30-50 zhromaždených ľudí na dobu tri až 7 minút. Časy električiek boli nepredvídateľné a keď sme raz videli električku prichádzať spoza rohu, nezáležalo v ktorom bode svojej kázne sme boli, znamenalo to, že máme asi 30 sekúnd na to, aby sme vysvetlili kríž a dali im vedieť o ponuke večného života.
Taktiež sa nauč byť flexibilným k rôznym typom obecenstva ku ktorým kážeš. Napríklad, ak by okolo prechádzala, alebo sa pridala k davu Židovská osoba, môžem okamžite prísť s Mesiánskym proroctvom ako napríklad Zachariáš 12:10.
Nesnaž sa prekričať hlučné stroje
Ako vidíme v príklade vyššie, keď sa električka dostane príliš blízko a trúbi, nemá zmysel príliš zaťažovať svoj hlas v snahe prekričať ju. V tomto prípade, ak je príliš hlasná, prestal by som kázať kým by sa električka nezastavila a potom, keď sa utíšila na dostatočnú úroveň, mám ďalších asi 30 sekúnd kým cestujúci nastupujú do električky.
Vždy keď kážem, alebo som kázal zvykne okolo prechádzať hlasné auto čistiace ulice a vtedy radšej pozastavím svoju kázeň na 30 sekúnd kým neprejde ako by som mal siliť svoj hlas. To môže znamenať, že budeš musieť zopakovať niektoré veci, ktoré si už povedal, keďže počas toho sa mohli k zhromaždeniu pripojiť noví ľudia.
Taktiež, keď si vyberáš svoje počiatočné miesto z ktorého budeš kázať, uisti sa, že je to miesto, kde ťa ľudia budú môcť počuť a kde nebudeš prehlušený okolitým hlukom.
Zvolenie si miesta
Keď sa rozhodujeme, kde kázať, nemá zmysel súperiť s hlučnou dopravou, alebo pouličným hudobníkom, alebo obchodom s hlučným PA systémom. Taktiež nemá zmysel kázať tam, kde sa nenachádzajú ľudia. Ak okolo prechádza len zopár ľudí, je oveľa lepšie priblížiť sa k nim a rozprávať sa s nimi jeden s jedným, alebo jeden so skupinou. Na kázanie na ulici si potrebuješ nájsť rušné miesto, cez ktoré ľudia frekventovane prechádzajú.
Pozoruj smer vetra a káž s vetrom za sebou. Ak je vietor slabý, tak na tom nemusí záležať, ale kázať so silným vetrom v chrbte (špeciálne ak si vyššie) odnesie tvoj hlas na oveľa dlhšiu vzdialenosť.
Časom sa naučíš ovládať svoj hlas spôsobom, že sa bude odrážať od kamenných budov a iných objektov, čo ti pomôže, aby si bol hlasnejší a teda počuteľný oveľa ďalej.
Pozdvihni svoj hlas ako trúba
Práve tak ako sa posilňuje celé telo cvičením, čím viac kážeš, tvoje hlasivky by sa mali stávať hlasnejšími a silnejšími. Pravidelným cvičením budeš môcť kázať hlasnejšie a dlhšie. Pár slov na výstrahu: Nekáž zo svojho krku, pretože ak budeš, nielenže budeš znieť ako zúrivý blázon, ale nebudeš môcť kázať dlhšie ako 10 minút alebo podobne. Uisti sa, že tvoj hlas vychádza z bránice.
Keď po prvýkrát začneš kázať, môže sa zdať, že tvoj „silný hlas“ je celý na jednej úrovni bez nejakého striedania tónov, čo bude znieť drsne. Ale neboj sa, za krátky čas, keď budeš hlasnejší a spolu s modlitbou Ti Boh pomôže vyvinúť hlas plný súcitu.
Káž na stupienku, použi vedro, najlepšie malý rebrík
Vyvýšenie mení veľa vecí. Je to podceňované mnohými ľuďmi, tak vám chcem opäť zopakovať tento princíp, pretože je veľmi dôležitý: Vyvýšenie mení veľa vecí! Pretože:
1. Znamená to, že tvoj hlas bude nesený ďalej. Reproduktory v budovách sú umiestnené vo výške pre konkrétny dôvod. Keď si vo výške, tvoj hlas môže byť nesený ďalej a tiež môže využiť viac vetra z vyššej pozície.
2. Je ťa lepšie vidieť a si nápadnejší. Ak kričíš a stojíš na zemi hlavnej ulice, tak budeš vyzerať pre okoloidúcich ako blázon. No keď sa postavíš na vedro, alebo rebrík, ľudia ťa budú brať vážnejšie a zastavia sa, aby počúvali, pretože to vyvoláva v ľuďoch dojem, že máš čo povedať.
3. Na tvoju vlastnú ochranu. Keď kážeš, ľudia niekedy prídu priamo k tebe a ak si s nimi na jednej úrovni tak to môže byť veľmi zastrašujúce, keď sa ti ľudia postavia priamo pred tvár. Taktiež už nebudeš môcť kričať, keď niekoho tvár je od tej tvojej len pár centimetrov. No keď stojíš na rebríku, tak aj keď ľudia prídu blízko a môžu byť aj agresívni, ale nie je prirodzené aj pre toho najzatvrdenejšieho človeka súperiť s niekým, kto vyzerá byť 2,5 metra vysoký. Spomeň si na zvieratá, ktoré zaujímajú svoj objemný postoj, keď sa cítia ohrozené. Výška navyše vytvára podobný psychologický efekt.
Taktiež je oveľa lepšie vziať si so sebou svoj vlastný rebrík alebo vedro, na ktorý sa môžeš postaviť ako stáť na verejných lavičkách, alebo schodoch.
Po prvé pre to, že vtedy si vieš nájsť najlepšie miesto na kázanie, postaviť si rebrík a kázať odtiaľ ako byť obmedzený na kázanie z miest, ktoré sú často nevhodné.
Po druhé, ak si na verejnom majetku, napríklad keď stojíš na lavičke, tak nič nemusí brániť agresívnemu provokatérovi postaviť sa hneď vedľa teba.
Nechcem byť príliš striktný, ale môže sa stať, že keď raz budeš nakupovať, naskytne sa príležitosť kázať vonku. V takomto prípade by si mal kázať tak ako Boh ponúka príležitosť, s rebríkom, či bez neho.
Využi provokatéra
Jedna z najhorších rád na kázanie vonku s akou som sa stretol je, keď ľudia povedia: „Keď sa stretnem s provokatérom, úplne ho ignorujem a len sa sústredím na svoje posolstvo a za malú chvíľu odíde.“
Počuj! Dobrý provokatér je kazateľov najlepší priateľ. Naťahovanie medzi kazateľom a provokatérom môže zmeniť zástup z pár ľudí na sto len v priebehu pár minút. Kto by
nechcel byť účastný živej debaty na ulici, špeciálne keď ide o tému, na ktorú má väčšina ľudí vytvorený svoj vlastný silný názor?
Nech je tvojou prioritou modlitba za to, aby ti Boh poslal dobrého provokatéra.
Odpovede provokatérovi nechaj na kazateľa
Keď je vás tam skupina a ten, kto káže dostane provokatéra, neurob chybu tým, že sa budeš pokúšať pomôcť kazateľovi odpovedaním provokatérovi. Toto len odvedie zástup od kázanie. Ak človek, ktorý káže sa necíti kompetentný odpovedať a je to na neho priveľa, môže jednoducho povedať: „Tento môj priateľ sa teraz postaví na moje miesto a odpovie na vaše námietky.“
Nepoužívaj ľudsko-centrickú apologetiku
Zdá sa, že v dnešnej dobe rastie počet ľudí, ktorí trávia priveľa času používaním apologetiky na odpovedanie na námietky a idú vo svojich odpovediach do takej hĺbky, že Evanjelium (ktoré je „mocou Božou na spasenie“ (Rímskym 1:16) sa nekáže. Videl som kazateľov s peknými zástupmi stráviť 30 minút odpovedaním na argumenty pred tým ako by sa zmienili o Evanjeliu, ale v priebehu tohto času množstvo ľudí prišlo a odišlo, ľudia, ktorí počuli odpovede na jednu, dve námietky, ale nikdy sa nedopočuli o tom, ako by mohli byť spasení.
Bol čas, kedy som sám používal apologetiku aby som privolal zástup. No odkedy sa zmenil môj pohľad, totiž, že mnoho z toho, čo sa dnes nazýva apologetika je ľudsko-centrické a nebiblické. Ak človek na súde povie: „Neverím na sudcov a zákon“, ten sudca nepovie: „Počkajte s pojednávaním! Musíme si nechať dostatok času na to, aby sme tohto človeka presvedčili, že sudcovia a zákon existujú predtým ako pôjdeme na súd.“ Alebo keď by policajt namieril svoju zbraň na kriminálnika a povedal mu, aby dal ruky nad hlavu a ten kriminálnik by odpovedal: „Neverím v zbrane,“ ten policajt by nezareagoval spôsobom, že by odložil svoju zbraň! Napriek tomu je to presne to, čo dnes robia mnohí Kresťania, „Neverím v Bibliu“, a Kresťan často odloží svoj meč do puzdra a prestane ho používať, namiesto toho sa utiahne k ľudskej múdrosti.
Nedokážeš niekoho intelektuálne vyargumentovať do Božieho Kráľovstva. Pavel nám v 1. Korintským 1:17 hovorí, že ak sa pokúšame kázať evanjelium v múdrosti reči, vyprázdňujeme tým kríž od jeho moci. V kontraste k tomu, dobrý opis Biblickej apologetiky
môžeme nájsť v Skutkoch 18:28, kde sa hovorí ako Apollo „mocne usviedčal Židov, keď verejne dokazoval z Písiem, že Ježiš bol Kristom.“ Biblická apologetika nie je o šikovnosti v reči, ale jednoduché prehlasovanie toho, čo Písma hovoria o Ježišovi! A opäť, keď sám Ježiš kázal a učil, odpovedal na námietky slovami: „Či ste nečítali?“ Vždy smerujúc ľudí k tomu, čo hovorí povedalo Božie Slovo. Ak sa budeš pokúšať používať ľudské mudrovanie na presvedčenie ľudí, tak ich hádanie sa je proti tebe. No ak jednoducho budeš prehlasovať to, čo Boh hovorí vo Svojom Slove, tak ich hádanie sa bude proti Bohu a Boh nikdy nemá problém obrániť samého Seba. Ako raz povedal Charles Spurgeon: „Písmo je ako lev. Kto kedy počul o obraňovaní leva? Len ho nechaj tak, on sa obráni sám“.
Po dlhý čas som používal apologetiku aby som privolal zástup a aj keď som vtedy často kázal veľkému počtu ľudí, nikdy som nikoho nevidel obrátiť sa. No od prvého dňa kedy som zmenil odpovede viac biblickým spôsobom – jednoduchým prehlasovaním toho, čo Písmo hovorí – začal som vidieť ľudí sa obracať a pripájať sa k nášmu zboru. A napriek tomu, že už viac nepoužívam apologetiku, ako som to kedysi robil, zástupy, ktorá sa zhromaždia aby počúvali, sú práve tak veľké ako predtým.
Mojím cieľom nie je upriamiť pozornosť na výsledky, pretože bez ohľadu na to ako sa robí evanjelizácia, je to Boh, ktorý musí dať vzrast (1 Korintským 3:6). Ale na druhej strane si potrebujeme uvedomiť, že vtedy keď robíme Božiu prácu Božím spôsobom môžeme očakávať, že uvidíme Božie požehnanie. Je dnes rastúci počet Kresťanov, ktorí, ako sa zdá, neočakávajú Božie konanie, keď je prehlasované Jeho Slovo a nedostatok ich viery má zničujúci efekt na ich evanjelizáciu. Mali by sme očakávať, že budeme vidieť Boha obracať ľudí keď sa Jeho Slovo verne hlása a nemali by sme nikdy prísť do bodu, kedy budeme prekvapení, že to bude činiť.
Ovládaj sa
To, čo tým myslím je, že často keď odpovedáš na námietky jedného človeka, niekto iný môže kričať inú námietku a žiadať odpoveď na ne na mieste. To, čo robia je, že sa len pokúšajú ti zabrániť v odpovedaní. Keď sa toto stane, jednoducho im povedz, že tento človek bol pred nimi a že odpovieš na ich otázky postupne. Keď toto urobíš, budú sa cítiť neslušne a ich skákanie do reči sa stane útokom na iných poslucháčov viac ako na kazateľa.
Dokonči svoje odpovede
Často uprostred odpovede na argument sa osoba, ktorá sa opýtala otázku bude snažiť prerušiť kričaním ďalšieho argumentu. A on či ona v tom môže pokračovaťzakaždým, keď budeš odpovedať na ďalší argument. Keď sa toto stane, neurob chybu skracovaním svojich odpovedí a prejdením k ďalšiemu argumentu bez toho, že by si dostatočne odpovedal na prvý. Zvyčajne v takomto prípade sa provokatér skutočne nezaujíma o odpoveď na tvoje otázky. Ale pamätaj, druhí ľudia počúvajú. Neurob chybu zodpovedaním mnohých otázok do polovice, ale žiadnej poriadne.
Zabráň veľmi zložitým námietkam
Občas môžeš dostať argument (a môže aj nemusí byť úprimný), ktorý by nielen zabral dlhý čas na zodpovedanie (aj 5 minút môže byť dlhý čas na otvorenom priestranstve), ale je vysoko pravdepodobné, že okrem človeka, s ktorým sa rozprávaš nebude mať nikto zo zástupu ani potuchy o čom hovoríš. Nestrať polovicu poslucháčov v takomto prípade na úkor toho, že odpovieš jednému človeku na „technicky triviálnu“ otázku. V takejto situácii by som len normálne povedal: „Zabralo by priveľa času odpovedať na to tu a nemalo by to význam pre väčšinu poslucháčov, ale pošli mi email alebo sa porozprávaj s inými, ktorí sú tu so mnou“, a potom pokračujem v kázaní.
Buď jasný vo svojich odpovediach
V mojej skúsenosti väčšina namietajúcich ľudí nedostatočne rozumejú svojim vlastným argumentom. Mnohí z nich len jednoducho čítali alebo počuli niečo od skeptika, čomu veľmi radi uveria bez toho, aby to preskúmali. Ale zároveň nerozumejú tomu, čo vlastne ten skeptik vlastne povedal. Takže, dbaj na to, aby si jasne vysvetlil veci a pamätaj na to, že viac ľudí počúva ako len človek, ktorý sa opýtal otázku.
Nekáž v „Kresťančine“
Kresťania majú množstvo slov a fráz, ktorým bežný človek nerozumie, alebo znamenajú niečo úplne iné pre rôznych ľudí. Ako napríklad: „kajaj sa“, „kráčaj“, „znovuzrodený“, „omilostený“ atď. Teraz nehovorím, aby si vôbec nepoužíval tieto slová, v podstate niektoré z nich sú nevyhnutné. Ale musíme jasne vysvetliť, čo nimi myslíme. Vysvetli cestu spasenia v jednoduchých pojmoch.
Drž svoj hlas pozdvihnutý ako trúba
Keď som začal kázať na otvorených priestranstvách, nahrával som sa. A až kým som si nevypočul nahrávku som si neuvedomil, že keď okolo prechádzala skupina dievčat, ktoré počúvali, urobil som chybu v tom, že som značne znížil hlas akoby som hovoril len tým pár ľuďom, ktorí boli blízko a nie celému námestiu. Vždy drž svoj hlas pozdvihnutý. Pamätaj si - keď kážeš na ulici, chceš, aby ťa počul každý v okolí.
Snažíš sa získať ľudí, nie pohoršiť ich
Pred nejakým časom bol pouličný kazateľ zatknutý za to, že kázal proti „Ježiškovi“, kvôli sťažnostiam, že sa deti rozplakali. Biblia nehovorí „Choďte do celého sveta a kážte proti „Ježiškovi“. Evanjelium Ježiša Krista je dosť ofenzívne aj bez spôsobenia pohoršenia tam, kde nemusí byť. Nie sme tam ani na to, aby sme kázali o politikoch. Nespôsobuj ne-nevyhnutné pohoršenie.
Preukazuj lásku a súcit
Ak kážeš bez lásky, budeš znieť ako zvon, alebo cvendžiaci cimbal. Je to niečo, za čo sa musíš neustále modliť. Ak budeš pravidelne kázať na ulici a vyzdvihovať meno Ježiša Krista, stretneš sa s množstvom nenávisti a ak sa proti tomu nebudeš chrániť, je veľmi ľahké stať sa človekom chladného srdca.
Modli sa, modli sa, modli sa a modli sa
Jedna z najsmutnejších vecí týkajúca sa mnohých skupín je zanedbávanie modlitby. Už niekoľkokrát som bol svedkom udalostí, kedy som videl stretnúť sa skupiny kresťanov pre evanjelizáciu a nerobili nič viac, len sa rýchlo za 5-10 minút pomodlili. Niekedy pred tým ľudia prežívajú úžasný čas spoločenstva a možno si nájdu čas na zbožné biblické štúdium a slová povzbudenia, ale aj vtedy zredukujú modlitbu na niečo „navyše“. Neočakávaj Ducha Svätého, že bude konať ak nie si ochotný stráviť kvalitný čas čakaním na Boha v modlitbe. Radím aspoň jednu hodinu modlitby (a tešiť sa z Boha) pred tým ako pôjdete von evanjelizovať a zahrňte spev a zopár chvál na oslavu Boha. Môže to znamenať o jednu hodinu menej v uliciach, ale bude to stáť za to.
Prekontroluj svoj motív: Je to o tom poznať a radovať sa z Boha vo väčšej miere?
„Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané.“ Matúš 6:33
Evanjelizácia by mala byť vedená Božou láskou a láskou konkrétneho človeka. Neustále toto musíš kontrolovať a byť opatrný v tom, aby sme sa uistili, že sa evanjelizácia pre nás nestala nejakým rituálom, alebo modlou.
Keď som šiel autom domov v jeden večer po úžasnom dni kázania na ulici, v ktorom som videl Boha konať mocným spôsobom a zhromaždené stovky ľudí aby počuli Evanjelium, som bol celý bez seba radosťou a na plné hrdlo som spoločne s Mattom Redmanom v aute spieval „Pane, nech tvoja sláva zostúpi“, a chválil Boha. Potom som pocítil, že mi Boh hovorí: „Prečo si ma takto neoslavoval minulý týždeň, keď sa zastavilo počúvať len pár ľudí?“ Ups!
Je úžasné, keď Boh pritiahne veľké davy. Modlím sa za to a dôverujem Bohu, ktorý je verný, že vypočúva modlitby a učiní veľké veci, ale nemali by sme nikdy zabudnúť aké veľké privilégium to je vyjsť von ako vyslanci pre Ježiša Krista a prehlasovať aký úžasný je Boh a Jeho slávne spasenie, keď len zopár ľudí, alebo vôbec nikto nepočúva. Tvojou túžbou by malo byť priblíženie sa Ježišovi a poznať Ho viac vo všetkom, čo robíš. Ak toto učiníš svojou prioritou, tak ťa uisťujem, že Boh ťa nikdy nesklame. Oslavuj Boha a teš sa z neho!
Preplň svoje kázanie Písmom. Memoruj
„Kde je slovo kráľa, tam je moc“ (Kazateľ 8:4). Ako som sa naučil od Charles Spurgeona, sú to Božie slová, ktoré obracajú ľudí, nie naše vlastné vysvetlenia. Takže, naplň svoje kázanie Písmom za účelom citovania Písma pri kázaní na ulici. Musíš sa učiť Písmo naspamäť.
Naplň svoje kázanie Kristom. Kto On je a aký je majestátny
Apoštol Pavel povedal: „Kážeme Krista, toho ukrižovaného“ (1 Kor. 1:23), napriek tomu v mnohých súčasných evanjelizáciách je Ježiš Kristus okresaný na akúsi poznámku pod čiarou. Ak chceš získať ľudí pre Krista, musíš im Ho kázať.
Čiň učeníkov
Veľké poverenie v Matúšovi 28:19-20 je činiť učeníkov a vyučovať ich vo všetkých veciach, takže pokiaľ je to možné, evanjelizácia by sa mala konať v kontexte miestneho zboru. Uisti sa, že na tvojich letákoch sú základné informácie. Povedz im ňom, ako sa tam dostanú a ponúkni im pomoc s prepravou.
Svedči a rozdávaj letáky pokým kazateľ káže
Väčšina kazateľov na ulici, ktorých poznám nemajú radi aby iní rozdávali letáky davu kým káže. Ich vnímanie za tým je, že ľudí to odvedie od počúvania kazateľa k čítaniu letáku. Ja s tým nesúhlasím a verím, že najlepší spôsob je dať leták každému v dave, inak mnohí odídu preč bez letáku. V skutočnosti bežne kážem s množstvom letákov v ruke a povzbudzujem ľudí, aby si jeden vzali.
Tiež povzbudzujem ľudí, ktorí sú so mnou, aby nenápadne svedčili počúvajúcim ľuďom. Keď hovorím nenápadne, čo tým myslím je to, aby ste nešli do stredu davu a tam svedčili ľuďom počúvajúcim kazateľa - aby ste neboli hluční, pretože inak odvediete pozornosť davu na seba, ale radšej začnite konverzáciu so svedectvom s niekým, koho vidíte, že stojí ďalej. Opýtajte sa ich, čo si myslia o tom, čo počuli a vezmite ich odtiaľ. Ak vás počúvajúci ľudia uvidia s letákmi a biblickým tričkom, tak budú vedieť, že ste zjavne s kazateľom a vtedy sa k vám často ľudia priblížia.
Obleč si oblečenie s evanjeliom
Pripúšťam, že v Písme pre toto nenachádzam podporu, ale Wesley a Whitefield nejaký čas nosili svoje kazateľské rúcha na kázanie na otvorených priestranstvách. Keď sme mali oblečené vhodné tričká s krížom a veršami z Písma, tak to už viedlo k nespočetným konverzáciám. Niekedy ľudia počúvajúci kazateľa budú hľadať ostatných, čo tiež nosia podobné evanjelizačné tričká.
Nech je to legálne
Zisti si zákony krajiny ohľadne toho, kde môžeš a nemôžeš kázať. Je dostatok dobrých, legálnych miest na kázanie bez toho, aby sme nevyhnutne nemuseli pohoršovať kázaním na súkromnom pozemku bez povolenia.
Daj si pozor na to, kto sa postaví kázať
Keď sme začali s kázaním na ulici, zvykli sme zísť z rebríka, alebo z debničky počas toho ako sme hovorili medzi ľuďmi. Aj keď sme sa naučili chrániť si debničku a dávať pozor na rebrík, stalo sa, že sa moslimovia pokúsili postaviť a kázať a taktiež sa raz stalo, že muž, ktorého som nepoznal sa postavil na môj rebrík bez dovolenia a začal kázať. Na prvý pohľad sa zdal byť Kresťanom, ale neskôr sa ukázalo, že to bol adventista siedmeho dňa a keď mu jeden provokatér začal nadávať, okamžite ho začal naháňať po ulici a pritlačil ho k stene. Môžete si predstaviť, že to nebolo veľmi prospešné nášmu svedčeniu.
Ako budeš reagovať na odpor?
Keď som kázal na ulici, kopli ma, vrazili mi, hodili po mne fľaše a plechovky, skopli ma z rebríka a tiež som dostal spŕšku hrozných, množstvom hnevom naplnených rečí. Mnoho z toho sa deje za tým účelom, aby sa ťa pokúsili vyprovokovať k tomu, aby si reagoval nemilujúcim spôsobom. Všetko sú to dokonalé príležitosti preukázať lásku Kristovu nastavením druhého líca a kráčaním extra míle a použiť ich ako ilustráciu pre Evanjelium.
autor: Kevin Williams

preklad: Štefan Danko

Možnosť stiahnuť príručku v pdf na stránke:  http://uloz.to/xMNiKph/prirucka-pre-kazanie-na-ulici-pdf

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dovolenka v karavane na ostrove Murter

Biblické štúdium - Vychvátenie a 2. Príchod Pána Ježiša Krista

Biblický pohľad na Halloween (prednáška)