Nové stvorenie v Kristovi - kázeň

Nové stvorenie v Kristovi v starom svete.
Ťažiskový text tejto kázne nájdeme v 2.Kor. 5:17
Preto ak je niekto v Kristovi, je nové stvorenie. Staré veci sa pominuli, a hľa, nastali nové.
Čo nám apoštol Pavol na tomto mieste Božieho Slova hovorí?
Hlavnou podmienkou toho, aby človek mohol byť novým stvorením je ,,BYTIE V KRISTOVI“ . V Kristovi môžeš byť jedine vierou -  to je - úplným spoľahnutím sa na to, čo Ježiš vykonal na kríži za teba osobne. Že vzal tvoj hriech, vyniesol ho v sebe na kríž, tam bol smrťou potrestaný za ten hriech miesto teba a svoju dokonalosť dal tebe.
 Takže...Ak sme v Kristovi, sme novými stvoreniami, to logicky znamená, že muselo existovať v našom živote určité časové obdobie, kedy sme boli ,,starými stvoreniami“. Niečo vám poviem:
 na svete sú len dve skupiny ľudí... tí, ktorí sú novými stvoreniami a tí, ktorí sú starými stvoreniami...a to sú tí potomkovia Adamovi, v ktorých prebýva hriech, ktorí žijú tak ako tento svet, podľa ducha tohto sveta – temných mocností v povetrí, teda podľa satana a podľa toho čo on chce...(Ef.6:12)
 Písmo hovorí, že predtým ako sa ťa Boh dotkol a predtým ako si bol premenený Božou milosťou skrze evanjelium, skrze tú moc Božiu na spasenie každému, kto verí, predtým si aj Ty bol mŕtvym človekom vo svojich hriechoch. Duchovne mŕtvym... čo znamená, že tvoje srdce bolo voči Bohu tvrdé a chladné ako kameň, neschopné POZNAŤ Boha, neschopné TEŠIŤ sa z Boha, neschopné PODRIADIŤ sa Bohu. Bol si človekom, na ktorého mal v plnej váhe a sile dopadnúť Boží hnev – Nie je to hrozné?? Ako o tomto hovoril jeden z veľkých Božích mužov, ktorý mi je príkladom, Leonard Ravenhill: Najväčšie hriechy nie sú vraždy, podvody, cudzoložstvá alebo krádeže. NIE! Tým najväčším hriechom je to, keď si ľudia myslia, že môžu žiť a riadiť svoj život bez Boha ...TO je najväčší hriech!
Bez  -   viery  -  v  -  Krista  niet znovuzrodenia. Súhlasíte?

O tom hriechu hovorí aj náš Pán, Ježiš v Jánovi 16: 7

7  No, ja vám hovorím pravdu, že vám je to užitočné, aby som ja odišiel. Lebo ak neodídem, Tešiteľ(Radca) nepríde k vám; ale ak odídem, pošlem ho k vám.
8  A keď on príde, bude usvedčovať svet o hriechu, o spravodlivosti a o súde,
(a toto je ten verš, ktorý by som vám chcel podčiarknuť):
9  a to o hriechu preto,      že NEVERIA vo mňa;
Tým ústredným a hlavným hriechom je teda neviera v Božieho Syna...Každý iný hriech je len  následkom tejto hlavnej vzbury, všetky ostatné hriechy na poslednom súde určia len mieru trestu človeka, kto nebol ospravedlnený, omilostený, teda novým stvorením. Od tohto hriechu potom pramenia všetky ostatné.
Taktiež AK niekto bude odsúdený v posledný deň na večnosť do pekla, bude to JEDINE preto, že neuveril v Božieho Syna, Krista Ježiša. Len Jeho kríž je spôsobom ako z nás Boh môže vytvoriť DOSLOVA nový ľud, v ktorom by Sám Hospodin prebýval, a ktorý by zvestoval Jeho chválu, ako Boh Sám hovorí v Izaiášovi 43:21:
 Ľud, ktorý si vytvorím, bude rozprávať moju chválu.
Na to, aby sme mohli raz byť prijatí do Božej slávy nemôžeme byť len dobrými ľuďmi s pobožne založenými ručičkami. Boh je príliš dokonalý na to, aby sa uspokojil len s ,,dobrým“..... Pripodobnime si to napríklad k vlažnosťi. Spomeňme si, že Boh hovorí jednému zo zborov v Zjavení Jána: Si vlažný, preto ťa vypľujem zo svojich úst! Boh očakáva od nás stav dokonalosti, nič menej nestačí. Možno si niektorí z vás hovoríte, kto potom môže byť spasený? Keď Boh má také vysoké nároky? Boh dobre vie, že na tejto Zemi vždy budeme zápasiť s hriechom, že nás mnohokrát premôžu pokušenia a zlyhania.



Ale sláva Bohu za Jeho Syna!.... Boh nás vidí inak ako sa vidíme my. On na nás hľadí cez Krista, pretože vierou v Neho sme dostali novú identitu, podstatu, DNA, teologicky sa to volá ,,pripočítaná spravodlivosť“. Nie naša vlastná, ale daná nám Kristom.  A Boh nás cez Krista vidí dokonalými, takými, ako by sme nikdy nezhrešili, dokonale čistými a dostatočnými postaviť sa v smelej dôvere, ale aj v bázni pred Všemocného, Živého Boha.
Ezechiel 36:26-27 hovorí:
A dám vám nové srdce a nového ducha dám do vášho vnútra a odstránim to kamenné srdce z vášho tela a dám vám srdce z mäsa. A dám svojho Ducha do vášho vnútra a učiním to, aby ste chodili v mojich ustanoveniach a ostríhali moje súdy a činili ich.
Predstavme si to...nie je to úžasné??  Ako nové stvorenia máme ,,mäsité srdcia“. Na začiatku som hovoril, že bez pôsobenia Božej milosti skrze Pána Ježiša sme mali srdcia kamenné, chladné voči Bohu. Znamená to, že nám bolo jedno, čo si o nás Boh myslí, bolo nám jedno či žijeme podľa Jeho predstáv, alebo či šliapeme po Jeho prikázaniach, Boh bol pre nás cudzí, nieto ešte aby nám bol Otcom.
Ježiš ako prvý nazval Boha Otcom, a čo Mu na to povedali farizeji? Rúha sa! Pre nich to bolo niečo nepredstaviteľné! Nedokázali sme vidieť tú hodnotu, ktorú On má, nezakušovali sme Jeho blízkosť nevideli sme Jeho slávu....Dobre sa pamätám na to obdobie v mojom živote, kedy Boh pre mňa neznamenal nič... Ale prišiel čas, kedy sa vo Svojej nekonečnej milosti rozhodol zjaviť sa mi... Je toto realitou aj v tvojom živote? Zažil si to na vlastnej koži? A vtedy, keď Boh vstúpil, VŠETKO sa zmenilo. Vo Svojom Synovi sa  BOH rozhodol vytvoriť si vlastný ľud, môžeme povedať, že nový DRUH ľudí, ktorí budú mať v srdci to, čo má On sám vo Svojom srdci! Ktorí budú milovať TO, čo ON miluje a nenávidieť TO, čo ON nenávidí. Už viac sa nemusím báť trestu za moju zlobu,  môžem sa tešiť zo vzťahu s Ním. Ja ako nové stvorenie v Kristovi sa nemusím nútiť do toho, aby som miloval, lebo Božia láska je rozliata v našich srdciach skrze Ducha Svätého, ktorý nám bol daný, ja sa už nemusím nútiť ísť po Božích cestách, lebo nepoznám n-i-č  k-ra-j-š-i-e ako kráčať JEHO cestou a slúžiť Mu! Ja sa už nemusím tlačiť do toho, aby som dodržiaval Jeho prikázania, pretože nepoznám nič lepšie ako nekradnúť, necudzoložiť, nevraždiť, neklamať...Zrazu milujem Jeho prikázania, sú mi vlastné.... môjmu srdcu...

 Preto je doslova nekonečný rozdiel medzi tzv. dobrými ľuďmi a medzi novými ľuďmi. Dobrý človek je vo vnútri stále tým synom alebo dcérou Adama, kdežto nový človek je v tom najhlbšom vnútri premenený  pôsobením Ducha Božieho pri znovuzrodení.
 Chcem sa Ťa spýtať... Prežil si práve túto zmenu vo svojom živote? Je z Teba ten ,,nový človek“, ktorý žije tak, že Ti je svet ukrižovaný a Ty svetu?
 Bojuješ s hriechom a nenávidíš ho? Skúmaj sa, pretože od tejto otázky závisí tvoja večnosť. Ak si si uvedomil, že nie si novým stvorením, ak Kristus nie je vysoko vyvýšený nad všetko v Tvojom živote, aj dnes má Boh pre Teba otvorenú náruč a ešte stále je pripravený udeliť milosť každému, kto k Nemu príde. Nemeškajte, nečakajte, lebo príde čas, kedy Boh zatvorí dvere milosti tak, ako zatvoril dvere na Noemovej arche a už nikto nemohol vojsť.
A Ty - čo si si uvedomil, že novým stvorením skutočne si, povzbudzujem ťa, aby si každodenne hľadal Božiu tvár, v modlitbe, v Písme a pôste, keď Ti to pomôže, nájdi si modlitebné chodníčky, kde budeš tráviť svoj intímny čas s Bohom... Tomu sa NIČ nevyrovná.... a Boh Ťa bude učiť kráčať po Jeho cestách. A ak si uvedomuješ, že Ježiš nie je v Tvojom živote vzácnejší ako peniaze, vzácnejší ako rodina a priatelia, alebo tvoj imidž, modli sa, hoci aj celú noc aby Ti Boh zjavil, že všetko sú to len smeti v porovnaní s Kristom. Nech nám v tom Pán pomáha. AMEN

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dovolenka v karavane na ostrove Murter

Biblické štúdium - Vychvátenie a 2. Príchod Pána Ježiša Krista

Biblický pohľad na Halloween (prednáška)